De streek:

 

Al onze projecten liggen in de Indische noordoostelijke staten Jarkhand en Chatisghar.

In India is niet iedereen gelijk. Sommigen behoren tot de hoogste kaste, anderen tot de allerlaagste: deze laatsten worden kastenloze genoemd. Zij worden verdrukt, vernederd en ingelijfd als slaven. In India kan alles: zelfs erger dan de kastelozen kan: de tribalen! Tribalen worden immers nauwelijks als mensen beschouwd. Vaak zijn ze niet geregistreerd: ze bestaan dus officieel niet.

Verscholen in de bossen en heuvels van de deelstaten  Chattisgarh en Jarkhand liggen dorpjes waaraan de tijd volledig schijnt voorbij te zijn gegaan. De bewoners wijken in vele opzichten af van de rest van de Indiase samenleving: ze spreken andere talen en hebben hun eigen tradities, goden en geesten. Adivasis worden ze genoemd, wat betekent: eerste bewoners. Ze leven nog op dezelfde wijze als hun voorouders: landbouw, jacht en het verzamelen van junglevruchten als middel om te overleven. 

 

Verdere achtergrondinformatie:

De Adivasis behoren tot diverse stammen ( vandaar dat ze ook wel de benaming van “ tribals” krijgen). Sinds 3000 voor Christus verbleven ze reeds in India. Toen omstreeks 1800 voor Christus de veel lichter gekleurde Ariërs  India binnenvielen veranderde er veel voor hen: de Ariërs waren uit centraal Azië afkomstige herdersvolkeren. Zij installeerden in India 4 grote klassen: de priesters ( Brahamana’s), de adel en de krijgers ( Ksatrya’s), de middenstand en boerenklasse ( Vaisaya’s) en de dienende klasse ( Sudra’s). De Adivasis hoorden er niet bij. Zij werden vernederd: een van de scheldnamen was “ vuile donkere”. Ze werden ook verdreven naar de meest onvruchtbare gebieden: junglegebieden waar landbouw nauwelijks mogelijk is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

é

top