BAREMARCHA

 

2016

Sedert één jaar zijn de bewoners bezig een gracht van 3 km handmatig  te kappen in de jungle (wortels en stenen!) om een waterleiding aan te leggen tussen een bron in de bergen en het dorp waar we voorheen ook het meisjesinternaat bouwden. De verjaardagsgift van een Nederlandse firma heeft gezorgd voor de financiering van de leiding en de materialen voor 3 watertanks. De eerste watertank aan de bovenkant van het dorp is klaar, de tweede is in opbouw en ook de derde in het internaat wordt aangelegd. Deze zal dienen voor het sanitair voor de meisjes en natuurlijk ook voor de keuken. Dit project is een verandering in het leven voor het ganse dorp. Tot op heden moesten ze water halen bij een kleine bron in het woud, maar zodra de droge periode aanbrak moesten ze nog verder trekken om water te halen in kruiken bij één van de putten die we vroeger financierden en vorig jaar inhuldigden. Nu krijgen ze  voor het eerst het hele jaar door drinkbaar water vlakbij huis. Het is een overvloedige bron en dit zal ook toelaten groentetuinen aan te leggen bij het dorp.

daarboven ligt de bron

het graven van de gracht voor de waterleiding het graven van de gracht voor de waterleiding
   
het graven van de gracht voor de waterleiding de bovenste watertank wordt al volop gebruikt.
de vrouwen moeten geen uren meer spenderen aan water halen
de gracht tot bij het internaat is bijna klaar de gracht tot bij het internaat is bijna klaar de gracht tot bij het internaat is bijna klaar

 
in het internaat wordt alles klaargemaakt voor de komst van water!  

 

 

2015

 

Hier hadden we dit jaar een kleiner project: een bijkomende put voor drinkwater voor de kinderen. Vervolgens hebben we het meisjes hostel bezocht waar de bewoners de septische put nu klaar hebben, na het uithakken in de rots.

 

 

inhuldiging van de waterput

inhuldiging van de waterput

inhuldiging van de waterput

     

inhuldiging van de waterput

inhuldiging van de waterput

nieuwe toiletten voor de school

     

de septische put voor het internaat is klaar

en nu werken om het water tot hier te brengen

 

2014

 

 

 

 

Verwelkoming door de meisjes, de jongens, en de leerkrachten
     
De banken worden nu gebruikt schoolgeld wordt betaald met aardappelen en rijst de meisjes samen met de lerares die bij hen slaapt, bij het nieuwe internaat 
     
De slaapzaal elektriciteit van zonnepanelen wordt hier gestockeerd de studiezaal waar ze 's avond kunnen studeren
 
Sanitair en keuken moeten nog verder afgewerkt worden

De dorpelingen kappen de septische put, door de rots en de wortels

 

2013

De school groeit verder. Het noodzakelijke meisjesinternaat krijgt stilaan vorm. Begin 2014 kan het in gebruik genomen worden. Het was een moeilijke bouw: de materialen werden met half geladen vrachtwagens door de bergen tot in Baremarcha en dan verder met een tractor naar het dorp. Maar binnenkort zullen de meisjes een mooie slaapplaats hebben met sanitair.

 

 

Het nieuwe internaat in aanbouw

Het nieuwe internaat in aanbouw Het nieuwe internaat in aanbouw
     

De tractor brengt weer een lading bakstenen

naar boven.

 

De eerste schoolbanken zijn gemonteerd en geschilderd

 

Ons bezoek wordt altijd aandachtig gevolgd

 
   
Ons bezoek wordt altijd aandachtig gevolgd   

 

2012

  

Baremarcha ligt midden in de jungle. In 2001 werd er een school opgestart. Tot 2011 was het onmogelijk een deftige school te bouwen want er bestond enkel een pad. De bewoners hebben  nu zelf een weg aangelegd om vrachtwagens toe te laten korter bij de schoolgebouwen te komen. De school werd gebouwd door de dorpelingen met de hulp van 1 vakman. Zij vroegen enkel hulp voor de aankoop van de bouwmaterialen en om de vakman te betalen. Hier hebben we 2 klassen gefinancierd.

De prachtige omgeving

De start van de school in 2001 De situatie in 2010: 4 lemen muren en een dak dat elk jaar moet hersteld worden. In 2011 waren er 291 kinderen.

153 kinderen van de kleuterklas zaten in 1 hut. 

De ontvangst De ontvangst

De ontvangst De ontvangst De ontvangst

De ontvangst De ontvangst

De eerste nieuwe klas

De eerste nieuwe klas

en de tweede die nog niet volledig klaar was

De nieuwe klas in aanbouw en de oude school….die nu dienst doet als onderkomen voor de 31 jongens internen.

De moestuin door de internen onderhouden en die tevens dient voor hun voedsel.

     

De inwoners hebben de weg nu ook verder aangelegd tot aan het dorp dat hoger gelegen is.  De 17 meisjes – internen slapen daar, samen met een lerares in 2 lokalen…zonder sanitair of keuken.  De vraag van de dorpelingen was dan ook een vraag om hulp om een deftig lokaal, met sanitair en keuken te kunnen bouwen voor het groeiend aantal meisjes internen.  Sommige internen moeten meer dan 5 uur stappen in de jungle om hun thuis te bereiken.  Wij willen hun in 2013 hierbij helpen.

 

 

é top